Tērvetes vīni

<<< LV >>>

Latvijā vīna darīšana nav sveša. Mūsdienās teju katram paziņu lokā ir zināms kāds, kurš kaut reizi mājas apstākļos ir pamēģinājis uztaisīt vīnu no saviem piemājas dārzā augošajiem augļiem un ogām. Izejvielas ir visdažādākās, jo tā runā, ka vīnu var uztaisīt gandrīz no jebkā. Svarīgākais ir tas, vai tas pēc tam ir baudāms.

Mūsu pārliecība ir tāda, ka cilvēka organismam tomēr piemērotāks ir tas, kas aug reģionā, kurā viņš ir uzaudzis nevis tas, kas Eiropas dienvidu saulītē lutināts.

TĒRVETES VĪNI ir mājās ražoti Latvijas ogu un augļu vīni- tātad, vislabprātāk, tos baudīs paši latvieši. Kā arī, visdrīzāk, mēs spēsim tā pa īstam novērtēt mums tik ierastās garšas izbaudīt atspirdzinošos alkoholiskajos dzērienos. Jā, tiesa gan, ka dienvidu ogas dabīgi izveidojas saldas un tām ir atvēlēti bagātīgi klimatiskie apstākļi. Atrodamies ziemeļos un vietējos augļus un ogas ievācam tikai dažus mēnešus gadā. Tieši šis faktors un klimatiskie apstākļi mūsu vīnus padara par īpašu izaicinājumu panākt, lai vīns būtu baudāms, aromātisks un ar īpaši neaizmirstamu garšas buķeti, lai ir vēlēšanās to nogaršot atkal.

<<< ENG >>>

In Latvia wine making is not unfamiliar. Nowadays almost in every social circle there is at least someone who have tried to make homemade wine made from collected garden harvest- berries, apples etc. There are possible wide range of raw materials because as they say that a wine is possible to make from almost anything. But the most important part is to make it so good so in the end it’s enjoyable. Our belief is that the most appropriate products and its ingredients for the human body are the ones which grows in the local region not the ones grown in south of Europe where everything are spoiled by the large amount of the sunlight.

TĒRVETES VĪNI are homemade wine made from Latvian berries and fruits therefore the majority of drinkers are from Latvia, but the taste of wine and winemaking traditions could not be further as our neighbors lithuanians and estonians. People living in Baltics most likely will be able to evaluate the wine for real and enjoy the traditional taste of refreshing alcoholic beverages. Yes it is true that southern berries naturally grows sweet and they have very rich climatic conditions. We are located in the north and local fruits and berries we collect only a few month a year. Exactly this factor and our northern  climate make our wine making a special challenge- we need to ensure that the wine is enjoyable, scented and particularly with memorable taste so the wine drinkers have desire to taste it again and again.

<<< LV >>>

Mūsu MISIJA ir radīt šīs mājīgās sajūtas un labo garšu, veidojot un attīstot Latvijas vīnu kultūru, ražojot kvalitatīvus Latvijas ogu un augļu vīnus.

VĪZIJA atsver visus mūsu darbības principus un nākotnes plānus. Katrs Latvijas reģions dižojas ar kaut ko īpašu. Un mēs vēlamies, lai Tērvetes vīnu vārds izskan, pieminot Zemgali, Latviju, arī Baltiju.

Tērvetes vīnu ražošanas apjoma un vīna veidu dažādībā īpašu vietu ieņem ērkšķogas, jo piedāvājam 3 dažādu veidu ērkšķogu vīnus.

Interesanti, ka ērkšķogu audzēšanas process prasa maz piepūļu, tās ir sastopamas gandrīz katrā lauku sētā. To dēvē par skandināvu ogu. Piemēram, Sakndināvijā ērkšķogu ražas novākšana ir tikpat lieli svētki kā Dienvideiropā vīnogu ražas vākšana.

<<< ENG >>>

Our MISSION is to create that cozy feeling and good taste while making and developing Latvian wine culture, producing high-quality Latvian berry and fruit wine.

VISION outweigh all our operations and future plans. Each Latvian region flaunts with something special. And we want that the name of Tērvetes vīni is heard when mentioning Zemgale, Latvia and even the Baltics.

Gooseberries holds a special place of Tērvetes vīni amout of production and type of wines because we offer 3 types of gooseberry wines and one type of gooseberry spirits.

Interesting fact that growing gooseberries requires little effort, those are growing in almost every farmstead and it is known as Scandinavian berry. For example, in Scandinavia each year celebrating gooseberry harvest festival which is as large as the southern grape harvest celebration.

<<< LV >>>

Mūsu vīna darīšana ne ar ko īpašu neatšķiras no parastā darīšanas procesa. Tātad, kā ierasts, vasarā- jūlija beigās un augusta sākumā ievācam ogas un spiežam no tām sulas. Šis process aizņem 2 - 3 nedēļas. Uzreiz pēc sulu spiešanas lielajos toveros norit galvenais rūgšanas process, kas ilgst aptuveni 1 - 2 mēnešus. Tam seko mierīgās rūgšanas 3 - 4 mēnešus periods. Nogatavināšanas process gan var būt 1 - 3 mēnešus ilgs, vai arī līdz pat 1 gadam.

Kad visi šie procesa posmi pārvarēti, tad notiek vīndariem satraucošs brīdis, jo tas viss tiek pildīts pudelēs un sagatavots pārdošanai. Var teikt, ka šajā posmā visi galvenie procesi ir aiz muguras un vīns ir gatavs baudīšanai.

Dzirkstošajam vīnam process ir atšķirīgs. Pēc galvenās rūgšanas tas tiek liets spiediena izturīgās pudelēs un raudzēts otrreiz aptuveni 2 mēnešus. To nogatavina vismaz 6 mēnešus un tad tas tiek sagatavots pārdošanai.
Brandavīnus gatavojam, destilējot attiecīgās garšas vīnu. Dzēriena ražošanas tehnoloģija ir identiska brendija ražošanas tehnoloģijai.

<<< ENG >>>

Our wine making process in not any different from other brewing  process. So, as usual, in summer, in late July and early Augusts we collect berries and press the juice from them. This process takes 2- 3 weeks. Right after juicing when pouring everything in large tubes there starts the main fermentation process which lasts for 1- 2 months. Then follows peaceful fermentation for 3- 4 months period. The ripen process may be 1-3 months or up to 1 year.

Once all these steps overcome, then for wine makers it is the most emotive part, when everything is bottled and prepared for sale. We could say that at this stage all the key processes are behind us and the wine is ready to be tasted.

The process of making sparcling wine is a bit different. After the main fermentation the wine is poured in pressure-resistant bottles and fermented a second time for about two months. It is matured for at least 6 months and then it is ready for sale.

<<< LV >>>

Tērvetes vīnu darbība aizsākās pirms 6 gadiem, kad tas kā hobijs pakāpeniski tika pārvērsts par nopietnu mājražošanu. Vīna darītavā „Tērvetes vīni” iespējams nogaršot aveņu-ķiršu, cidoniju, upeņu, ērkšķogu, rabarberu, ķiršu un aveņu vīnus. Gatavojam pat karstvīnu, kurš ir arī atsaucīgi novērtēts, iegūstot 2. vietu kā labākais eksotiskais vīns 2016. g. vīnu konkursā. Īpaši sortimentā ir ērkšķogu gaišie un sārtie vīni, kā arī pēc dabīgās metodes raudzēti dzirkstošie vīni. Piedāvājam viesiem nogaršot ogu un augļu brandavīnus.

Papildus vīna darīšanai, piedaloties dažādos vietējos un tālākos tirdziņos un pasākumos, piedāvājam vīna darītavas apskati un vīna degustācijas. Degustēsim vīnus ar omulīgām sarunām par vīna tapšanu jaukā lauku ainavā Tērvetes upes krastā. Gaidīsim ciemos!

<<< ENG >>>

The activity of making Tervetes vini began almost 6 years ago, when being as a hobby it turned into a serious business of home producing. At the winery „Tērvetes vīni” it is possible to taste raspberry, quince, cherry, raspberry/ cherry wines. We have special assortment of gooseberry bright and rose wines, as well as naturally fermented sparcling wines. The latest news that we are also offering our guests to taste our new fruit brandies- made from destilated blackcurrant, gooseberry raspberry and quince wines.

In addition to winemaking we are participating in various local and distant fairs and events, we also offer the winery viewing and wine tastings. At our lovely countryside near river Tervete the guests are able to taste wines and have cozy conversations about wine making with our winemaker Sandris. You are more than welcome to come and visit us!

Built with Berta.me